22-12 Workshop May the Chi be with you - Winter

ZONDAGMIDDAG van 13:00 tot 16:00 uur

Workshop Yin Yoga & Qi Gong
Een praktijkles Yin Yoga en Qi Gong gebasseerd op de 5-elementenleer en de meridianen.
 
Winter is het Waterelement met de meridianen Nier en Blaas  
Het is het meeste Yin van alle seizoenen. Tijd om ons terug te trekken, en onze Chi te beschermen en te voeden. Kijken naar de natuur om ons heen en luisteren naar de natuur binnen in ons, die aangeeft om het rustiger aan te doen.....
Deze wintereditie Yin Yoga & Qi Gong is een goede gelegenheid om precies dát te doen: stil te staan bij je basis, je essentie: Jing.
De Nieren zijn verbonden aan de Dantian, ook wel de wortel van het leven genoemd. Het herbergt je Chi-essentie. De nieren worden daarom ook in de TCM gezien als de moeder van alle organen. 
In de Yin Yoga asanas en in de Qi Gong is de focus om onze Nier en Blaas meridianen te stimuleren.
De blaasmeridiaan heeft een connectie met alle andere organen, als je deze meridiaan kunt balanceren, kun je heel het lichaam balanceren.....
 
Een mooi moment om je Chi te voeden, ademen via je Dantian, flexibel van lichaam en geest, reflecteren en ontvankelijk zijn.  
 
'......Water overwint door te wijken, valt nooit aan maar wint altijd de laatste slag. 
De wijze die zchzelf opstelt als Water onderscheidt zich door zijn nederigheid.
Hij omarmt passisviteit, handelt door niet te handelen en verovert de wereld'.
                                                        Dao Zeng
 
inhoud workshop

Wat we gaan doen:

  • Chi zelfmassage
  • Accupressuur op een aantal Nier- en Blaas-punten
  • Taoistische meridianenstrijkingen: alle meridianen & focus op de loop van Nier en Blaas
  • Yin Yoga, asana's gericht op het fysieke en energetische aspect van het Waterelement & de meridianen Nier en Blaas
  • Qi Gong, gericht op het stimuleren van de Nier en Blaas meridiaan 
  • Visualisatie Water-element
  • Yin meditatie, ook Dantian meditatie genoemd 

Bewust in een asana de stilte opzoeken, of in natuurlijke beweging, of in rust zittend, ontspant en brengt de geest terug naar een natuurlijke staat van zijn: innerlijk geconcentreerd, open en helder. 

praktisch

Zondag 22 december van 13:00 tot 16:00

Kosten € 32,50 (incl 9% btw). Heb je eerder een 'May the Chi be with you' gevolgd, dan krijg je een korting en is het € 27,50.  

Niveau: voor iedereen toegankelijk, geen voorkennis van Yin Yoga of Qi Gong nodig

Docent: Nanda Duin 

Inschrijven

 
 
Korte achtergrond INFORMATIE
In Yin Yoga houd je een asana langer aan om je lichaam in deze houding te verkennen, ontspannen en ruimte te creëeren. Hierdoor kun je de diepere lagen van spieren en bindweefsel bereiken en blokkade (stagnaties) opheffen, je chi kan vrijelijker stromen. 
 
In Qi Gong wil je het lichaam op een vrije natuurlijke wijze bewegen. Door een open en ontspannen lichaamshouding ontstaat een vrije stroom van de chi in het lichaam: het opent de meridianen en voedt de spieren en gewrichten.
 
In Taoistische meditatie wil je verkregen chi opslaan in je dantian. Er is alleen de beoefening van dit moment. De Ji en de Chi samen. Geest en lichaam ontspannen en worden gevoed door de ademhaling (qi). 
 
Uitgebreide Achtergrond INFORMATIE

Yin Yoga is een combinatie van de traditionele Hatha Yoga (houdingen, mindfulness) en verschillende disciplines uit de Chinees Taoistische traditie met als basis de Traditionele Chinese Geneeskunde. De Yin energie is een zachte, voedende en verbindende kracht waarmee de Yin yoga zich onderscheid van de meeste dynamische Yang yogastijlen. Yin yoga is een meer statische vorm waarin je langer en ontspannen in de veelal zittende en liggende houdingen blijft en je grenzen rustig onderzoekt. Zodra het fysieke lichaam de spierspanning en weerstand opgeeft kan er in de diepere lagen van het lichaam flexibiliteit ontwikkeld worden door het stimuleren van het bindweefsel en fascia, de Chi flow wordt bevorderd en eventueel energetische blokkades kunnen worden opgeheven. 

Qi Gong Behorende bij de Traditionel Chinese Geneeskunde is de beoefening van Qi Gong. Er wordt gezegd dat er wel 3.000 oefeningen zijn. Er is bewegende Qi Gong, stilstaande en ook is meditatie een vorm van Qi Gong. In Qi Gong wordt geleerd het lichaam op een natuurlijke wijze te bewegen. Door een open en ontspannen lichaamshouding ontstaat een vrije stroom van vitale energie (Chi) in het lichaam. Het opent de meridianen en voedt de spieren en gewrichten. Door regelmatige beoefening worden de zelf genezende krachten in gang gezet en regenereert het lichaam. Het ontspant, kalmeert de geest en brengt de verbinding van lichaam en geest weer in balans.